O echipă de medici irlandezi a făcut o descoperire teribilă în legătură cu evoluția noului coronavirus la unii dintre pacienți. Potrivit noului studiu dat publicității, în corpurile unora dintre cei care au contractat SARS-CoV-2 au apărut cheaguri de sânge în plâmâni, iar acest lucru le periclitează mai mult viața.
Citește și: A fost inventată pătura anti-coronavirus pentru picnic! Vezi cum arată
Anunț cutremurător despre bolnavii cu forme severe de coronavirus: în corpurile unora au apărut cheaguri de sânge în plămâni
Cercetătorii de la Irish Center for Vascular Biology și St Jamess Hospital, Dublin, au investigat coagulopatia la 83 de pacienți irlandezi cu o vârstă medie de 64 de ani, care au fost internați în diferite spitale după ce au fost depistați pozitiv cu COVID-19. Cu toții au dezvoltat forme severe ale bolii rare din China, iar rezultatele oamenilor de știință au confirmat rapoarte anterioare care sugerează că o infecție severă a virusului SARS-CoV-2 este asociată cu o coagulopatie semnificativă. Mai mult, tipul de coagulare a sângelui observat la mulți pacienți pare a fi unic pentru noul coronavirus.
În plus, medicii irlandezi au mai aflat că bolnavii cu infecții severe cu COVID-19 aveau microcheaguri de sânge în plămâni, care ar putea contribui semnificativ la riscul de deces.
“Noile noastre descoperiri demonstrează că COVID-19 este asociat cu un tip unic de tulburare de coagulare a sângelui, care este focalizată în principal în plămâni și care, fără îndoială, contribuie la nivelurile ridicate de mortalitate observate la pacienții cu COVID-19”, a declarat profesorul James O’Donnell, director al Centrului Irlandez de Biologie Vasculară și autor principal al noului studiu, relatează libertatea.ro.
Spre deosebire de pneumonie, noua cercetare sugerează că sute de cheaguri mici de sânge se pot forma în sacii de aer și țesutul pulmonar. Coagularea sângelui poate duce și la alte complicații, printre care se numără atacuri de cord și stopuri cardiace.
“Acest scenariu nu este văzut cu alte tipuri de infecții pulmonare și explică de ce nivelul oxigenului din sânge scade dramatic în infecția severă cu COVID-19”, a mai afirmat James O’Donnell.
Publicate în revista științifică British Journal of Haematology, rezultatele sugerează că tratamentele de subțiere a sângelui ar putea fi importante la pacienții cu risc ridicat, pentru a evita cel mai grav prognostic al maladiei rare din China.
“Studii suplimentare vor fi necesare pentru a investiga dacă diferite tratamente de subțiere a sângelui pot avea un rol la pacienții selectați cu risc ridicat, pentru a reduce riscul formării cheagurilor”, a anunțat directorul Centrului Irlandez de Biologie Vasculară.